lunes, 9 de mayo de 2011

Del Somorrostro a les infravivendes

La Vanguardia dedica avui un doble reportatge al passat i present del barraquisme a Catalunya. En primer lloc, Esteve Giralt descriu el polígon tarragonès d’Entrevies i explica d’ on venen, com viuen i com conviuen les persones qui hi habiten. En un article complementari Toni Orensanz destaca una de les paradoxes d’aquest fenomen:  l’obsessió per la seguretat d’uns barraquistes que gairebé no tenen propietats.
En un segon reportatge, Jaume V. Aroca recorda el que fins als anys vuitanta va ser el barri de barraques de Barcelona: el Somorrostro. La capital catalana ha aconseguit eradicar aquest tipus d’habitatges, però la precarietat, lluny d’haver-se acabat, s’ha transformat: s’ha endreçat el que feia lleig a la ciutat però ara el problema existeix de portes en dins en forma d’ infravivendes sobreocupades.
Entre el treball dels periodistes trobem un breu article del director de Càritas de Barcelona, Jordi Roglà, on la injustícia de l’actual situació de l’habitatge queda sintetitzada. Els resultats del boom immobiliari són pisos vuits en mans del sector financer, als quals s’hi ha de sumar l’habitatge protegit també desocupat.
En definitiva, una bona mirada al passat, present i futur (si no canvien les polítiques) de la precarietat de l’habitatge a Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario